Dr hab. inż. Hanna Staroszczyk

prof. nadzw. PG

Katedra Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności, Politechnika Gdańska


Dr hab. inż. Hanna Staroszczyk jest profesorem nadzwyczajnym i kierownikiem Katedry Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej. Była zatrudniona m.in. na Politechnice Krakowskiej, Institute of Food Research w Norwich, Academia Sinica w Tajpeju oraz University of Arkansas w Fayetteville. W swoim dorobku naukowym ma członkostwo w konsorcjum naukowym Kardio BNC, w którym pełniła funkcję kierownika projektu z ramienia PG. Brała udział w 7 projektach badawczych (MNiSW, NCBiR), w tym w dwóch jako kierownik. Wielokrotnie została wyróżniona za osiągnięcia i działalność naukową, m.in. przez XVII International Starch Convention Moscow-Cracow (2009 r.) za znaczący wkład w dziedzinie badań nad skrobią. Jest autorką/współautorką kilkudziesięciu artykułów naukowych o modyfikacjach białek i polisacharydów oraz rozdziałów w książkach chemii żywności, a także współautorem jednego patentu polskiego. Obszar zainteresowań naukowych obejmuje przede wszystkim zakres chemii biopolimerów, białek i polisacharydów.