Od studiów, przez prowadzenie lokalu gastronomicznego, po konstrukcję urządzeń grzewczych | WIMiO - Politechnika Gdańska

Treść strony

Aktualności

Data dodania: 2025-07-21

Od studiów, przez prowadzenie lokalu gastronomicznego, po konstrukcję urządzeń grzewczych

podcast
Kamil Kisielewski, konstruktor maszyn, menedżer produktu w firmie Terma był gościem podcastu „Jak Zostałem Inżynierem?”. Jacek Frost i Krystian Pyszniak rozmawiali z naszym gościem o studiach na kierunku mechanika i budowa maszyn, pracy mechanika za granicą, prowadzeniu własnego lokalu gastronomicznego i o powrocie do inżynierii.

- Jestem konstruktorem w zespole produktów grzewczych. Z jednej strony wydawać by się mogło, że „grzejnik” to prosty element, ale potrzebna jest tu wiedza z mechaniki płynów, przepływów, znajomości materiałów. Konstruując coś, musimy pamiętać o użyteczności i bezpieczeństwie – mówił Kamil Kisielewski.

- Na studiach bardzo ceniłem przedmiot podstawy konstrukcji maszyn. Łączył w sobie praktyczne elementy z wytrzymałości materiałów, matematyki i maszynoznawstwa. Tworzyliśmy różne mechanizmy i projekty – nauka tego przedmiotu sprawiała nam przyjemność – dodał.

12 wyświetleń