Podstawy systemów zarządzania jakością, Systemy zarządzania jakością a strategia firmy/organizacji, Systemy zarządzania jakością w oparciu o normy ISO serii 9000 wymagania ISO 9001:2015, Total Quality Management (TQM), Zarządzanie projektem i procesami, Regulacje prawne w zakresie jakości (dyrektywy techniczne UE, znak CE), Koszty jakości, AQAP (wymagania NATO dotyczące zapewnienia jakości), Zarządzanie bezpieczeństwem żywności (HACCP), Zarządzanie środowiskowe w oparciu o normy ISO serii 14000 wymagania ISO 14001:2015, Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy wg normy ISO 45001:2018 oraz zdrowie psychiczne i bezpieczeństwo w miejscu pracy wg normy ISO 45003, Zarządzanie energią wg normy ISO 50001,  Wymagania w zakresie systemu zarządzania bezpieczeństwem informacji wg normy ISO 27001, Narzędzia zintegrowanych systemów zarządzania, Dokumentowanie systemów zarządzania jakością, Metody projektowania i doskonalenia jakości (QFD, SIX-SIGMA, FMEA),  Zarządzanie ryzykiem i ciągłością działania w systemach zarządzania, Auditowanie systemów zarządzania, Certyfikacja i akredytacja.